モントリオールで紫蘇ゲット!/ I finally obtain siso

2018.06.20 Wednesday

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    モントリオールに来る前は、日本食材が手に入るかと心配でしたが、ここ最近の和食流行りのお陰もあり、 思っていたほど、困りません。
    アジアン食材店のみならず、オーガニックショップの和食材のコーナーも、どんどん充実してきて、味噌・醤油・味醂・海苔・豆腐などなどは、かなり高品質のものが手に入ります。そこまで品質にこだわらなければ、大概のものは大丈夫。乾物であれば、日本の親戚に送ってもらうこともできます。

    そんな中、ずーっと手に入らず、恋しかったものは・・・新鮮な紫蘇!
    ちょっと離れたアジアンショップに行けば、パックで扱っていることもあるので、全く手に入らなくはないのですが、気軽に使えないし、鮮度が微妙、、、

    紫蘇があるだけで、どんなにお料理の味が豊かになるか、どんなにお料理のレパートリーが広がるか、日本人の皆さんならご存知のはず。

    欲しいものは、声に出すと叶うって、本当ですね。
    「シソが欲しいよ〜」と周囲に話し始めたら、瞬く間に、お二人からシソの苗を譲っていただきました。ありがとうございます!
    モントリオール郊外にお住いのお二人は、それぞれにお庭があって、シソも育てていたのです。(気候的には、モントリオールでもOKなのですね。)

    早速、深めの植木鉢に植え替え、窓際で育てています。
    我が家は庭もテラスもないので、ここが一番日が当たる場所。今のところ順調に、新しい葉も出てきています。嬉しい!!


    今日は暑いし、紫蘇の薬味で冷奴にしようかな〜

    実はもう一つ、恋しい日本の食材が、、、、それは、ミョウガ!
    実家の庭にはミョウガが自生してて、よく食卓の名脇役になっていたものです。
    「ミョウガが欲しいよ〜」と言い続ければ、いつかカナダでもミョウガが手に入る日が来るかな?

    Before coming to Montreal, I had worried if I would get Japanese ingredients here. However, thanks to the current Japanese food boom, I can buy many kinds of Japanese ingredients more easily than I thought/expected.
    Not only Asian food shops, but also some organic shops have a large selection of Japanese ingredients. I’m sometimes surprised at their high quality miso, nori, tofu, daikon radish, and so on.

    However I had missed fresh perilla which is called 'siso' in Japanese.
    Siso is a very popular and useful Japanese herb. We can use it for sushi, Japanese salads, tofu...uncountable Japanese dishes!

    It’s true that the wish we say aloud gets realized/ comes true!
    Soon after I said to some of my friends:" I want siso!”, two Japanese acquaintances gave me some cuttings of siso, who have a garden, growing siso by themselves.
    I really appreciate that.

    I have neither a garden nor a terrace, so I transferred the cuttings to a deep pot.
    I put it on the heating beside the window. 
    I water them everyday, and they are obviously growing now. I'm very happy about that!


    Actually, I want one more Japanese herb. It’s myoga, which is very balmy and makes any Japanese dish more sophisticated. 

    I will try to say:"I want myoga!", and I might get it in the future although I don’t know if it can grow in Montreal.  

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